Alt trænger: Hvad gør man?

Der er mange gode grunde til at udskyde hovedrengøringen en uge mere- hver eneste uge, men på et tidspunkt begynder opvaskeren at sukke, køleskabet lugter af frikadeller, selvom du smed dem ud for flere uger siden og vandet tager ti minutter om at komme op at koge. Hvor skal man starte, og vil det nogensinde slutte? Højst sandsynligt ikke, men hvis man kender til sine husmorråd, kan man holde problemerne nede. Så her kommer en lille tip vedrørende de store energi-slugere: Nemlig kalksamlerne.

Kalkens gemmested

Man kan godt høre og se det på elkedlen og opvaskemaskinen, men hvor ofte stikker på hovedet ind i din vaskemaskine? Nok ikke ofte nok til at se kalken ophobe sig i krogene. Afkalkning af vaskemaskinen kan hjælpe dig med at spare en masse energi i længden, og desuden, kan det garanteres, at tøjet bliver renere. Maskinens effektivitet sænkes, jo mere tilkalket den er, og desuden kan der sidde bakterier i kalkaflejringer, som kan være svære at besejre med vaskepulver. For at gøre det klart: Kalk kan aldrig bekæmpes med vaskepulver. Afkalkning kræver skrappere metoder.

Find din favoritmetode

Der findes flere forskellige måder at komme kalken til livs. Her er det med at vælge den, man kender til eller synes bedst om. Man kan vælge at bruge afkalkningsmiddel, eddike, eddikesyre eller citronsyre. Akkurat ligesom med alle andre kalkaflejringer, så når du er i gang, kan du lige så godt få det hele med. Tag en hel dag, hvor alt får en tur, og skriv det i kalenderen, så du ved, hvornår det er ved at være på tide igen. For det kommer med sikkerhed igen, men det når aldrig at blive så slemt, som det var, og efter sådan en grundig omgang hovedrengøring, må du godt læne dig tilbage og nyde resultatet af dit hårde arbejde for en stund.